Films for Food i Gdyńskie Centrum Filmowe zapraszają na pokaz filmu dokumentalnego "Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata", który odbędzie się 24 listopada.
Podobne wydarzenia
poniedziałek, godz. 18:00
Gdańsk,
Helios Alfa Centrum
bilety 29,90 zł
przedsprzedaż 19,90 - 27,90 zł
przedsprzedaż 19,90 - 27,90 zł
niedziela, godz. 13:05
Gdańsk,
KinoPort
bilety 10 zł
ulgowy 10 zł
ulgowy 10 zł
Bohaterem fascynującego dokumentu Camerona Yatesa jest tytułowy Chef Flynn - cudowne dziecko amerykańskich kulinariów; nastolatek, który zdobył szturmem ekstremalnie wymagający świat nowojorskich restauracji. Wspierała go w tym bohaterka drugiego planu, czyli matka, której postać kieruje opowieść o spełnionym amerykańskim śnie w stronę psychologicznego thrillera. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.
Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), czy mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy.
Jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny z menu, którego mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako 16-letni genialny kucharz znalazł się na okładce "The New York Timesa". Jako 19-latek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Jego specjalność, beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak, wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak przedstawia się kariera Flynna McGarry'ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa.
Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin). Kobieta towarzyszy bohaterowi na ekranie niczym jego cień. Dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanowić się, kto tu naprawdę reżyseruje. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.
Zwiastun: https://vimeo.com/292273024
Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), czy mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy.
Jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny z menu, którego mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako 16-letni genialny kucharz znalazł się na okładce "The New York Timesa". Jako 19-latek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku. Jego specjalność, beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak, wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak przedstawia się kariera Flynna McGarry'ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa.
Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym - nie bez wysiłku! - amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin). Kobieta towarzyszy bohaterowi na ekranie niczym jego cień. Dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanowić się, kto tu naprawdę reżyseruje. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach.
Zwiastun: https://vimeo.com/292273024